Mese Lexikon
 

Tündérek

2018.11.13

Kutakodva a világ legendái között, igazi meselény mekkára bukkanunk. A tündérek, mint csodás mitológiai és mesei alakok igen népes családfát és szerteágazó történetet tudhatnak magukénak. Maga az alak szinte minden népnél megtalálható valamilyen formában. Az indiai népektől az irániakon át a kínaiakig egyaránt előfordulnak a hiedelemvilágokban...

A lutin

2018.11.12

A lutin a normandiai folklórban hasonló szerepet játszik, mint Angliában és Németországban, a házi szellemek. Vörös tollas sapkájának segítségével, láthatatlanná tud válni, és be jut mindenhová, ahová csak akar: akár a tenger vizébe is, anélkül, hogy megfulladna...Szárnyak nélkül szárnyal, és bejut a házakba, előtte hiába van zárva ajtó és ablak.

Tarrasque egy gigantikus gyíkszerű lény, amely csak enni, ölni és elpusztítani képes. Alacsony intelligenciával rendelkezik, és nem tud beszélni. Erőszakos és kegyetlen természetű, hiányzik belőle a szellemi kapacitás, képtelen választani jó és rossz között.

A matagot

2018.11.08

A matagot vagy a mandagot egyes dél- franciaországi legendák szerint, szellem állati formában. Többnyire meghatározatlan, gyakran fekete macska, de a patkány, a róka, a kutya vagy a tehén típusa is létezik. A matagotok általában gonosznak számítanak, de egyesek hasznosnak bizonyulhatnak.

Ír kobold

2018.11.07

Ír cipész tündérek ők, akik zöld ruhát és kalapot viselnek. Nagyon gazdagok, az emberek néha megpróbálják elkapni őket, hogy a megszerezzék a kincseiket. A szivárvány végén van a pénzük rejtekhelye. Az embereket csalfa módon bevezetik az erdőbe, majd eltűnnek, így se kincs, se kiút, se tündér, kopácsolásuk árulja el jelenlétüket.