Mese Lexikon
 

Saci pereré

2019.02.10

Saci egy brazil folklór karakter. Egy lábú, fekete lény piros sapkában, aki állandóan pipál. A sapkája teszi lehetővé, hogy eltűnjön és újra megjelenjen. Éppen e miatt a varázserő miatt nagyon sokan szeretnék megszerezni a, de akinek sikerült, az az elviselhetetlen bűz miatt képtelen örülni. Ez a bűz kimoshatatlan.

Xunaan egy szépséges azték lány, aki a mai Mexikó területén élt Bolonchen de Rejonban, és a hangja olyan volt, akár a gyönyörű források csobogása. A bolonchen szó 9 természetes kutat jelent, amit az aztékok hite szerint az istenek ajándékoztak az embereknek, hogy összegyűjtsék az esővizet.

Nimfák

2018.11.25


A nimfák görög mitológiai nőalakok - a szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői. A nimfák különösen szép helyekhez vagy tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók; dús réteken táncolnak, virágos mezőkön pajzánkodnak, mindig jókedvűek és gyakori célpontjai az...

Faunok

2018.11.19

A természeti szellemek egy különös csoportját alkotják a faunok. Több középkori legenda ír róluk, s az embernek az a képe támadhat róluk, hogy ők egy ténylegesen létező lénytípust alkotnak.

Hobgoblin

2018.11.13

Csúf kisemberek, akik gyakran megtalálhatók az emberi házakban. Ház körüli munkát végeznek, és cserébe élelmiszert kapnak a munkáért. A brownie-k békésebb lények, ellenben a hobgoblinok szeretik a vicceket, és képesek az alakváltásra. Ha hobgoblint felbosszantunk veszélyes is lehet. Ha új ruhát adsz nekik megsértődnek, és elmennek.

Domovoj

2018.11.13

Az orosz néphit szerint házi szellem, még pedig a család alapítójának, a ház építőjének lelke. Különféle alakban képzelik; igy apró, tömzsi, egész testén szőrös emberkének, hamuszin parasztruhában, de mezitlábbal és hajadon fővel. Ahol a házi gazda meghal, ott a néphit szerint meg szokott jelenni az elhalt alakjában s a kemence mögött szeret...

Törpeszerü lények, akiknek a bányászok étel- és italáldozatot hagynak és ezért cserébe előre jelzik a veszélyt. A bányászokat kopogtató hangok segítségével a gazdag érc lelőhelyekre vezetik (ilyen a kék sapkás tündér, aki kék lángnyelvben jelenik meg). Többnyire segítőkészek, és állítólag szerencsét hoznak. A közelükben nem szabad szitkozódni és...

Barbegazi

2018.11.13

Egy kis fehér fésült emberkére hasonlít, akinek hosszú szakálla és hatalmas lába van. Ők a hegyek között utaznak. A nagy lábukon síelnek. Néha segítenek a pásztoroknak az elveszett juhok felkutatásában. Szeretnek a lavinákon szörfözni és fütyülést hallatnak, hogy figyelmeztessék az embereket a veszélyre, és mindent megtesznek azért, hogy az...

Uldra

2018.11.13

Az északi, hideg tájakon él. Téli éjszakákon ügyel a rénszarvasokra és a jávorszarvasokra. Nappal sohasem jönnek elő, mert a fény megvakítja őket. Az uldra barátságos az emberhez, megharagszik ha a rénszarvaspásztorok a vájatuk fölé telepednek.

Tündék

2018.11.13

Az Elsőszülöttek, Ilúvatar Idősebb Gyermekei, akiket Eru az Ainulindalë harmadik szólamában teremtett. Középfölde legősibb és legnemesebb népe. Önmagukat quendeknek nevezték, "szóval szólóknak", mivel ők voltak az első beszédre képes faj Középföldén.