Xunaan legendája

2018.11.30

Xunaan egy szépséges azték lány, aki a mai Mexikó területén élt Bolonchen de Rejonban, és a hangja olyan volt, akár a gyönyörű források csobogása. A bolonchen szó 9 természetes kutat jelent, amit az aztékok hite szerint az istenek ajándékoztak az embereknek, hogy összegyűjtsék az esővizet. 

Egy nap telepesek érkeztek e helyre, egy bölcs harcos vezetésével, aki amint meglátta a lányt beleszeretett. Xunaan viszonozta az érzéseit , de az anyja ellenezte a szerelmüket. Hogy elválassza őket egy barlangba zárta a lányt.

A harcos hónapokon át kereste sikertelenül. Még a népét is elhanyagolta, de azok nem haragudtak, segítettek neki a keresésben. Xunaant nem találták sehol. 

Egy nap az asszonyok mosni mentek a patakhoz, az egyik ilyen kút közelébe Akumalban.

Egy gyönyörű hírvivő madár repült oda hozzájuk, tollait megrázva igyekezett jelezni, hogy hallják meg a lány hangját, aki a kút mélyén dalolt. Az asszonyok meg is hallották, sietve vitték a hírt a fiatal harcosnak, aki boldogan ereszkedett le a félelmetes kút mélyére szerelméért.

Annyi bánat és kétségbeesés után, végre a szerelem győzedelmeskedett. Attól kezdve boldogan élt a két fiatal.

Azt beszélik, hiába telt el sok évszázad, a fiatal harcos még mindig visszatér a kútba, hogy hallja szerelme dalát. A hely igazi turista látványosság ma is:

Akumal, Quintana Roo