Tündérek

2018.11.13

Kutakodva a világ legendái között, igazi meselény mekkára bukkanunk. A tündérek, mint csodás mitológiai és mesei alakok igen népes családfát és szerteágazó történetet tudhatnak magukénak. Maga az alak szinte minden népnél megtalálható valamilyen formában. Az indiai népektől az irániakon át a kínaiakig egyaránt előfordulnak a hiedelemvilágokban olyan varázslatos lények, melyek ártó vagy jó szándékúak, és a létezés egy magasabb, vagy legalábbis embertől különálló részén foglalnak helyet, ugyanakkor az isteni szférát még nem érik el.

A gyerekek még a nagyvárosokban is látnak tündéreket, a bennszülött népek pedig belső látásukra támaszkodva tanítják a betondzsungelben élőket a kövek, a virágok és a fák szellemlényeinek felismerésére és tiszteletére

Naponta fedeznek fel legmerészebb képzeletünket felülmúló teremtményeket. A tündérekről minden korban és kultúrában találunk feljegyzéseket.

Többféle formában találkozhatunk velük:

- aranyfürtű, csillogó, kék szemű, fiatal lányok
-nagyon öreg asszonyok
-szélcsendben levelek susogása
-szívesen vesznek fel állat alakot.

A régi időkben a jóságos tündéreket láthatatlan családtagoknak tartották, akik a családi tűzhelynél élnek, a földeken, a műhelyben tesznek-vesznek, míg a ház lakói az igazak álmát alusszák.

Különböző ajándékokkal lehetett őket "megvesztegetni", de cserébe áldást és egy jó nagy adag szerencsét lehetett kérni tőlük a házra.

Az összes tündér birtokában van valamilyen varázslatnak, amivel láthatatlanná válhat az ember szeme elől. Az erdőben messziről látszik a tündérpiac, de mire odaérnénk köddé válik. Ha valaki mégis átkel rajta, lökdösődést érezhet, mintha tényleg egy piacon lenne, azonban hazaérve akár meg is betegedhet.

A tündérek szárnnyal (általában) rendelkező kis lények, fiatalabbak a tündéknél. Kb. 12-13 cm magasak. A tündéreket általában aranyszélű citromsárga fény veszi körül. Súlyuk szinte nincs is, ha a tenyeredbe veszed, olyan érzés, mintha egy maroknyi pitypangszirmot tartanál. A jó tündérek áldást és segítséget hoznak, gyakran feltételekkel. Szeretik az ajándékokat pl.: az emberek levágnak számukra egy kis darabot a friss kenyérből. 

A Maori hagyományokban a patupaiarehe olyan tündérek, akik az erdőben vagy a ködös hegy tetején élnek. Világos bőrük és vörös hajuk van. Félnek a fénytől, ezért csak szürkületben vagy ködben lehet velük találkozni. Néha varázslat alatt tartják az általuk elfogott embert. Az emberek, hogy távol tartsák őket, büdös keverékkel kenték be magukat. Mágikus énekeket daloltak, és jók voltak a halászatban. 

A fehér Hölgy nevűek Az észak-franciaországi fée-k hidak közelében várják este a magányos vándort. Táncra hívják, aki táncol, azt útjára engedik. Aki nemet mond, áttaszítják a híd korlátján, vagy ráuszítják házi kedvenceiket, a baglyokat és a macskákat.

                         Forrás: ravaszróka, wikipédia