Tündék

2018.11.13

Az Elsőszülöttek, Ilúvatar Idősebb Gyermekei, akiket Eru az Ainulindalë harmadik szólamában teremtett. Középfölde legősibb és legnemesebb népe. Önmagukat quendeknek nevezték, "szóval szólóknak", mivel ők voltak az első beszédre képes faj Középföldén.

Önnön eredetmítoszuk szerint Cuiviénen öblében ébredtek fel Yavanna Álmának csillagfényében. Itt pillantotta meg őket Oromë, akitől a tündék eleinte féltek, főleg, mert Melkor félelmet ültetett a szívükbe. Melkor egyes tündéket elragadott, megnyomorította őket, így születtek az orkok. Időközben a Valák legyőzték Melkort és saját otthonukba, Valinorba hívták a tündéket. Ekkor történt a tündék népének első nagy szakadása.

A tündék lélegzetelállítóan szép alkotásokat hoztak és hoznak létre; legendás a képzőművészetük - ők alkották a Hatalom Gyűrűit, akárcsak a csodás fegyvereket, a zenét, a nyelveket, a regéket. Halhatatlanok és kortalanok.

A tündéknek nincsen szárnya, öregebbek a tündéreknél, de manapság a "tündér" szót használják rájuk is. Lehetnek aprók, de akár emberi méretűek is. A tündék szeretik a zenét és a táncot. Néha varázslatra tanítanak embereket, ám aki távolról hívó szavukat követi, könnyen eltévedhet az erdőben. 

Gremlin: A legfiatalabb tündefélék. Először az első világháború (1914-1918) alatt látta őket a brit haditengerészeti légierő. Barna bundás hegylakók, akik elképesztően erősek és bosszút állnak a gépeken, legfőképpen a repülőkön. Azért tesznek így, mert egykor képesek voltak repülni és ezért haragudnak azokra az emberekre, akik elveszett képességük birtokában vannak. Az első világháborús gremlinek a repülőterek körül éltek. Ha feljutnak egy gépre, elrontják a műszereket, és megisszák az üzemanyagot. A földi gremlinek a leszálló gép előtt megemelték az egész repülőteret. Manapság a gremlinek az okai, ha az autó nem indul vagy ha a számítógép elromlik.  Miközben ezeknek a lényeknek a ábrázolása változik, a múltbeli eredmények az állatokat hasonlítják a chupacabra-hoz , tüskés háttal, nagy furcsa szemekkel és apró, karmos keretekkel, amelyek éles fogakat tartalmaznak.