Saci pereré

2019.02.10

Saci egy brazil folklór karakter. Egy lábú, fekete lény piros sapkában, aki állandóan pipál. A sapkája teszi lehetővé, hogy eltűnjön és újra megjelenjen. Éppen e miatt a varázserő miatt nagyon sokan szeretnék megszerezni a, de akinek sikerült, az az elviselhetetlen bűz miatt képtelen örülni. Ez a bűz kimoshatatlan.

Három fajta Sacit különböztetnek meg: Saci pereré, aki rosszindulatú ( ha a házban valami rossz történik, az emberek őt hibáztatják: odaég a lencse, megátkozza a csirketojásokat így nem kelnek ki, elrejti a gyerekjátékokat, a pattogatott kukorica nem tud kipattanni stb), Saci trique ő jóindulatú, szeret mulatozni, és a harmadik Saci sacurá ő vörös szemű.

Amellett, hogy el tud tűnni, át tud alakulni egy megfoghatatlan madárrá. A vizet azonban nem szereti, benne elveszti az erejét, ha el akarnak menekülni előle, vízfolyással kell keresztezni az útját. 

A legenda szerint minden por ördög egy saci táncból ered. A por ördög egy meteorológiai jelenség a forgó szél felkapja a port:

Ezért sokszor Sacit úgy ábrázolják, hogy a por ördög közepén táncol. Azt mondják, ha egy rózsafüzért dobnak a por ördögbe, Sacit be lehet zárni egy palackba, amelyen kell lennie egy keresztnek. Attól függően milyen a gazdája, ő is lehet jóságos, és nagyon gonosz. A rabszolgaságában kívánságokat teljesít, hogy általuk szabadíttassa fel magát, akárcsak a dzsin az arab világban.