Mesemondók napjainkban

2018.08.18

A mai világban amikor már a legnagyszerűbb technikákkal készülnek a mesefilmek, rengetegen dolgoznak egyetlen produkción, nehéz megjelenni egyszerű meseíróként. A kiadók már csak úgy hajlandóak könyvet kiadni, ha az írók több százezreket fizetnek érte, sőt már a pályázatok is többnyire pénzdíjasok. 

 Az én gyermekkoromban nekünk kellett elképzelnünk a mesevilágot, azt hiszem ha ez nem így lett volna nem tudnék mesét írni. Ebből is látszik, minden okkal történik velünk, még a rossz is... A mi érdekünkben. 

A legtöbben úgy gondolják, nincs szükség mesemondókra. És valóban nehéz is fenn maradni így a nagy mesefilmek, sorozatok mögött. A mai gyerekek olyan sok információhoz jutnak manapság, az internetről, hogy nem tudnak leülni és végig hallgatni egy mesét, mert az " unalmas", ingerszegény. Így aztán nem tudnak végig hallgatni téged sem, bármit mondanál. Ingerültek, idegesek. Nem az ő hibájuk, ilyen a mai világ. De ebben a tempóban, ahogyan ők élnek, egyszer csak elfáradnak, s alig lépnek be a felnőttkorba kiégnek. Nekünk kell megtanítanunk nekik a békét, ez a legnagyobb feladatunk. Mert béke nélkül nincs egészséges lélek, ha nem egészséges a lélek, a test sem az. Béke pedig nincs csend és nyugalom nélkül.

 Úgy tapasztalom a mesehallgatás az egyetlen lehetőség megtanítani a gyermekeknek, a békét, a csendet, amire igenis nagyon nagy szükségünk van nekünk embereknek. Ma már olyan képhatások léteznek, hogy a nézőnek nem is kell használnia a fantáziáját, ami pedig a kreativitás egyik legfontosabb alap pillére. Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor létrehoztam a saját mesemondó csatornámat, a népszerűsítés valóban nem egyszerű. Én mégis hiszek benne, és bízom benne, hogy sokak számára érték lesz majd az a sok munka , amit belefektetek. Várok mindenkit szeretettel a csatornámon!