Ír kobold

2018.11.07

Minden népnek megvannak a maga szerencsehozó figurái. Az ír nemzetnél ezt a szerepet egy alacsony zöld ruhás lény, egy kobold tölti be. A koboldok bolondos, könnyelmű teremtmények. Ha egy halandó megfog egyet, akkor az nagy gazdagságot ígér neki szabadságáért cserébe. 
Írországban a közhiedelem szerint az ősi kincs őrzői, akik fazekakban, üstökben halmozták fel és rejtegetik, mely a hódítások, fosztogatások eredményeként volt szükséges. Tart ugyanis az embertől, attól fogy fogságba esik, hiszen az ember próbálja őt elkapni a nagy gazdagság reményében, ő pedig ezt ajánlja fel persze szabadságáért cserébe. Ha közel kerül valaki hozzá, a területére téved, akkor szereti ijesztgetni és kicsit gonoszkodni az illetővel.
Szerencse vadászok figyelem! Úgy tartja a legenda, hogy ha követjük a szivárványt, annak végében megleljük a koboldot, s aranyra tehetünk szert. 
Az ír kobold azonban leleményes és furfangos. Két kis bőr zacskót hord magánál, az egyikben ezüstshilling, a másikban aranyérme lapul. Nem mindegy kinek, melyikhez lesz szerencséje. Az ezüstshilling ugyanis egy olyan pénz, mely mindig visszatér a tulajdonosa pénztárcájába, miután fizetett vele. Ezt a fajta ajándékot olyan embereknek adja, akik szegények és valóban rászorulók, emellett soha eszükbe sem jutna elfogni a kis lényt. Velük mindig bőkezűen bánik. A másik, az aranyérme egy kellemetlenebb varázslatot tartogat. Ezt az érmét akkor használja, ha a szabadságát kell megváltania. Mikor foglyul esik, ennek felajánlásával próbálja megvesztegetni az elfogóját mesés gazdagságot ígérve neki. Azonban, ahogy átadja az aranyérmet az levéllé vagy hamuvá változik, mely rövid idő pont elegendő számára, hogy eltűnjön, s ezáltal megmeneküljön fogva tartójától.
Neve: Leprechaun 
Az angol név magyarul koboldot jelent. Az elnevezés minden bizonnyal az írektől ered. Leprechaunt Írország nemzeti tündéreként tartják számon. Ezt a nevet eredetileg csak Észak- Leinster környékén használták, ám mára szinte nemzeti jelképpé, szimbólummá vált. Ez a furcsa kis lény egy látszólag öreg, pici termetű emberke, zöld kalappal és zöld ruhával. Gyakran eléggé ittas állapotban van, hiszen az otthon főzött cefre, vagy az egyéb alkoholok megteszik a hatást nála is. De ennek ellenére sosem válnak olyan részeggé, hogy a kezük, melyben a kalapács található, bizonytalanná váljon, és ezzel befolyásolja munkájukat!
Írországban két csoportra osztható a koboldok családja, s a Leprechaun kívül létezik a Cluricaun, akik viszont kifejezetten gonoszkodó kis lények. Ők lopnak, csalnak, kölcsönvesznek bármit, amit megkívánnak az éj leple alatt. Kifosztják az éléskamrákat, borospincéket és tovatűnnek az éjszakába.
Hiszünk bennük vagy sem, az mindenkinek a saját dolga. Az biztos, hogy a gyerekeknek élvezetes egy történet. 

Ír cipész tündérek ők, akik zöld ruhát és kalapot viselnek. Nagyon gazdagok, az emberek néha megpróbálják elkapni őket, hogy a megszerezzék a kincseiket. A szivárvány végén van a pénzük rejtekhelye. Az embereket csalfa módon bevezetik az erdőbe, majd eltűnnek, így se kincs, se kiút, se tündér, kopácsolásuk árulja el jelenlétüket.