Kutyaélet nyáron

2019.07.19


Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik házikedvenc mellett nőnek fel, kisebb valószínűséggel betegednek meg. A túlzottan steril környezet káros az egészségre. Ezt támasztja alá az is, hogy azokban a háztartásokban, ahol kutyát is tartanak, kisebb mértékben kapnak a gyerekek légúti fertőzést, ami a gyerekkori asztma előszobája.

Mindegy, hogy milyen életkorban kerül az ember életterébe állat, a velük való testi, lelki kontaktus mindenképpen fejlesztő hatású. Az állatok minden körülmények közt őszinték, nem hazudnak, nem manipulálnak, érzelmeiket egyenesen közvetítik felénk, nem félnek az érzelmi közelségtől, az intimitástól. A kutya közelsége megtanít bennünket az emberek könnyebb megértésére, a velük való érzelmi azonosulásra, és az érzelmi közelengedésre. Egy állandó szeretetérzést tartanak fent, amely kifejezetten immunerősítő hatású.


A Miami University és a Saint Louis University tanulmánya igazolva a gyerekek bevonásával készített statisztikát, úgy véli, hogy a háziállatot tartó emberek többségének magasabb az önbecsülése, fizikailag jobb kondícióban vannak, kevésbé magányosak, gondoskodóbbak.

Hogy hogyan gondoskodjunk kedvenceikről, sorozatunkban ezt is megtanuhatjuk.

A kánikula megviseli a kutyák szervezetét is. Van azonban néhány olyan eszköz, amikkel segíthetünk nekik átvészelni a nagy meleget. Természetesen ezen eszköz használata mellett is fontos, hogy a nagyobb sétákat reggel és este végezzük. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne sétáltassunk a forró betonon. Figyeljünk arra, hogy mindig legyen friss ivóvíz a táljában, lehetőleg naponta többször is ellenőrizzük van e elegendő ivóvíze.


Nagyon praktikus találmány, a hűtőmatrac, melyet a kutya saját testsúlyával hoz működésbe, mikor ráfekszik. Nagyjából 8-10 fokkal biztosít hűvösebb érzést a kutyának. Fiatal kutyusoknak nem ajánlott, mivel szívesen szétrágcsálják. 

A hűtőmellényt a szabadban érdemes használni, séta közben, játék közben vagy akár sportoláshoz. Indulás előtt hideg vízbe kell áztatni, jól kicsavarni és ráadni a kutyára. A mellény kb. 6-7 órán át hűsíti a kutyát, ha tűző napon vagyunk akkor ez rövidebb időt jelent, 2-3 órát. Előnye, hogy a mellény bárhol újra bevizezhető. 

A kutyák számára legfontosabb a melegben a víz. Ezért érdemes hordozható itatóval útra indulni. Nagyon fontos, hogy bármikor friss vízhez jusson kedvencünk, mikor arra van szüksége. Így elkerülhető a kiszáradás.