A plougasteli relytély

2019.05.09


Bármerre is járjunk a nagyvilágban, mindig találni a tudósok számára rejtélyes dolgokat. Így történt ez Plougastel-Daoulas mellett ,Franciaország nyugati részén, ahol egy hatalmas kőbe vésett feliratot találtak, amelyet legalább 230. éve készítettek, hiszen két dátum is szerepel a feliratban: 1786 és 1787.

A kőre egy hajó rajzát is rávésték, vitorlával és árboccal, valamint egy szent szívet, amelyet egy kereszttel jelöltek meg. Az eddig felkeresett tudósok a szöveg megfejtésével nem jutottak előre. Némelyikük szerint régi breton vagy baszk írás lehet, és az is felmerült, hogy aki bevéste, félig írástudatlan volt.  

Dominique Cap polgármester szerint nem kellene feladni, inkább úgy döntöttek, hogy versenyt írnak ki, melyre a polgármesteri hivatalban lehet jelentkezni. A versenyt Az egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről, Jean-Francois Champollionról nevezték el  "Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban" címmel. A jelentkezők megkapják a feliratról készült fényképeket, és 2000 euró jár a megfejtőnek.

A kihívásra máris több százan jelentkeztek - írja a BBC.