A Sulawesi csiga

2019.07.20

Jar Jar Binks a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik szereplője. Alakja számos vitát és ellenérzést váltott ki a sorozat rajongói egy részéből . 

A természet azonban most  megtréfálta a találgatókat, hiszen létezik egy csigafaj, amely bármennyire hihetetlen, de olyan mintha Jar Jar Brinksről mintázták volna.

A Sulawesi csiga ( Tylomelania) körülbelül 10 centiméter nagyságú, és háziállatként akváriumban is tartható. Igaz kissé lassúak és esetlenek, oda kell figyelni rá, hogy biztosan táplálékhoz jussanak. 

Származási helyükön nincsenek túlbonyolítva az évszakok: van egy jó hosszú esős évszak, és egy jó rövid száraz. Három tóban találhatunk belőlük, 1- 2 méter mélységben a leggyakoribb az előfordulásuk : a Lake Maliliben, a Lake Posobaban, és a Lake Matanoban. 

Amennyiben akváriumban ideális körülmények közé kerül, hamarosan élelem után néz. Nem válogatós, szívesen elfogyasztja, amit a halak a földön felejtenek. Nasinak adhatunk neki spirulina tablettát, a garnélatábot és a forrázott uborkát. 

Egy ideig a nőstény csiga hordozza a házában a petéket, csak a kikelő csemeték hagyják el az anyai házat. 

Ideális akváriumuk 60- 100 liter, ezeket már kényelmesen be tudja járni. Olyan halakkal és garnélarákokkal tartható együtt, amelyek nem hajtanak friss csigahusira. Ilyenek a békés csapathalak és a Sulawesi garnélarák.

Kedveli a kemény aljzatot, és éjszaka néha bármennyire fura és ijesztő, szeretnek félig házon kívül lazulni.

Megvásárolható a lenti linken: