A világ legnagyobb fedett esőerdője

2019.05.27



Mindannyian hallottunk már elhagyatott bányákról, melyek helyén kihalt, élettelen területek maradnak. Pedig nincs olyan környezet, amit ne lehetne helyrehozni. Példaértékű az az angliai projekt, amelyben több elhagyott bánya területén óriási botanikus kertet hoznak létre.

Az elmúlt két évtizedben a nyugat-angliai Eden Project hatalmas üvegházait, melyek egy használaton kívüli kőfejtő területén épültek fel, több mint 20 millió látogató kereste fel. A szervezet jelenleg 13 hasonló nemzetközi projektet fejleszt, egyebek között Kínában, Dubajban és az Egyesült Államokban.

Az Éden projekt megálmodói az Alcoa amerikai alumíniumipari vállalattal fogtak össze, hogy a cég tulajdonában lévő szénbányát Anglesea ( Ausztrália) tengerparti városban kertek sokaságává fejlesszék. Új életet lehelve ezzel a vidékbe, illetve 300 új munkahelyet teremtve.

Egy hatalmas tó mellett kiállítóhelyeket létesítettek azzal a céllal, hogy a látogatókat megismertessék a helyi környezettel, megtanítsák őket a fenntarthatóságra. Mintegy 103 millió dollár költségvetésből épül és 2024-re tervezik a megnyitását.

Az Eden projekt vitathatatlanul a világ egyik leghíresebb botanikus kertje, és minden bizonnyal megérdemli hírnevét. Tematikusan több éghajlati övezetre osztja, így a világ minden tájáról származó növényeket tár a látogatók elé. Különösen lenyűgöző itt a fedett esőerdő, mely egy trópusi növényekkel és fákkal rendelkező üvegház-komplexum.